Pages

A Night In Putrajaya .





Assalamualaikum .


You know the feeling when you stuck , not knowing what to do and what will be happen ? Hahaha .


To start with , aku dengan seorang kawan aku nehh kitaorang teringin nak backpacking . You know travel since kitaorang dua orang kaki jalan . Banyak tempat kitaorang nak pergi at first , tapi haha you knoww ..... kitaorang nak pergi Cameron Highlands , then Bukit Tinggi , then Melaka , tapi sayangnya  banyak sangat duit yang diperlukan and kitaorang bukan anak orang berada and tahu nilai duit seposen tuhh berapa . Kawan aku ajak laa pergi dekat jea which is Putrajaya . Bila fikir balik terasa macam lawak plus macam sengal tahap baban , sebab dekat gila sampai tak perlu pun nak backpacking tapi yeahh sebab aku dengan dia nehh otak wire tak cukup so , Bismilahiramanirahim !  kitaorang pun mengorak langkah ke Putrajaya !


Fast forward blablablabla .


Dekat Alamanda , kawan aku nehh beria-ria ajak pergi Dataran Putra , and aku mulamula taknak . Tapi nampak macam desperate and gaya nak merajuk tuhh dah ada , aku ikut jela kehendak dia . Nak dijadikan kitorang pergi jela . The fact yang aku dengan kawan aku bukan kaki shopping and kitaorang lebih ke arah kehijauan berbanding ke arah masuk tempat acon neh, so dekat Dataran Putra kitaorang lepak laa dekat tangga tengok tasik tuh and you just imagine two girls lepak macam Dataran Putra tuh hak milik kekal kitaorang , ngehngeh .

Talking start with random topic about the past , future and present . Then , kawan aku .

Friend : Wehh jum main Belon !
Me : *hanya mampu mengeleng dan mengucap dalam hati , hahaha

Alaa , korang tahu belon yang  ditiuptiup oleh angin tuhh  , yang harga dia lebih kurang RM 3 - 7 tuhh .

This one ! Nampak tak excited tuhh ?

So , kitaorang main laa benda nehh sampai laa kedengaran azan magrib berkumandang . Lama ? Tak lama pun . Kitaorang duduk laa dekat situ sampai Isyak , lepas isyak tuh kitaorang nak balik laa kan ?

This is when the story begin !

Masa tuhh hujan lebat gilagila and kitaorang nak cari teksi . You know kitaorang bergerak back and forth daripada masjid and tempat eskalator semata nak cari teksi and the sad thing , TAKDE SATU TEKSI PUN YANG LALU ! 

Kawan aku dah start risau , sebab kitaorang dua orang jea and you know dua orang perempuan waktu malam dekat tempat yang takde siapa pun yang kitaorang kenal . Aku ? Aku masa tuh takde perasaan aku just macam '' Hmm , macam mana nak balik ? '' Hahaha , yeahh aku tahu aku sengal .

Half badan kitaorang dah basah , tapi kitaorang still tunggu teksi . Kitaorang tengok orang , and orang tengok kitaorang . Haha , you know dengan baju dan badan basah dengan sejuk yang mengcengkam tulang lagi . Haha , sadis gilaa !! 

Tick tock , tick tock , tick tock .
Kitaorang still tunggu teksi .
Sampai ,
Kitaorang realise .
Teksi takde dah .
Teksi tak naik dah dekat sinie .

Aku pandang dia , dia pandang aku . Then yeah pandang orang balik . The weird thing , semakin ke tengah malam , semakin ramai orang . Aku tak tahu laa benda tuhh good thing or bad thing . Aku , dia you know lost hope gila dengan kesejukan masa tuhh. Lastly, aku cakap .

Me : Ushaa laa manamana awek mana yang kita boleh minta tolong tumpangkan kita balik. Haha .

Yeah , aku gelak , dia gelak . Both of us seek experience and we get it with combine of a lesson ! Always have a backup plan and someone to rely when unexpected thing happen . Although kitaorang ada backup plan , tapi kitaorang choose the backup plan is something we will use when its almost too midnight ! 

Kitorang sejuk plus orang semakin membanjiri dataran putra tuhh , tapi sayang luck kitaorang tak baik naknak bertambah malang . Phone aku dengan dia , duadua bateri dah colour merah, heww . Kitaorang ada laa mark a few people untuk minta tolong , tapi plan allah tuhh menarik . Kitaorang stuck sampai laa pukul 10 malam . So the total calculation kitaorang stuck selama 5 jam dekat Dataran tuhh , hehe . Kitaorang mulanya tak nak balik malam, tapi yeah sampai malam juga laa kitaorang. 


Nak dekatdekat pukul 10 , kawan aku

Dia : Atiee , tak boleh jadi . Kita kena guna backup plan .
Me : Nak kea ? 
Dia : The only way wehh !
Me : *tarik bibir senyum .
Dia : *tahan gelak.

and kitaorang duadua gelakk ! Hahaha , seriously ! 

While kawan aku guna backup plan , aku kembali mengusaha manusia-manusia yang kuddkudd , kitaorang boleh minta tolong . Hee . Then mata aku terhenti dekat dua orang sister yang agak kecil dia jauh disana , aku tengok jea sisters tuhh . Tibatiba seorang sister tuh berjalan yang macam diaorang dah macam nak balik .

That moment , aku terus tarik kawan aku cerita dia , and kawan aku pergi lari dekat sister tuh and pergi minta tolong . Betapa gabra aku yang menunggu tuhh tak payah cakap laa , aku rasa semua doa aku baca masa tuhh , haha ! Finally 


Alhamdulilah , sister tuhh nak tolong ! Yeayy ! 
Kegembiraan aku sampai masa aku berlari tuhh aku melompat , haha !
Alhamdulilah , syukur gila !

Sister tuhh nama dia Kaka Lina , baru lepas graduate dari UNIMAP . Dia baru balik dari usrah . THANK YOU , SYUKRAN JAZILAN , TERIMA KASIH , GRACIAS , KOMAWA , semua laa . Alhamdulilah laa kitaorang jumpa akk .


Sampai hotel , kitaorang pergi lepak kedai mamak sebelah hotel tunggu makanan ! Baru tahu perut kebulur , sehari tak jamah apapa . Haha .Then pergi 7Elevan , beli barang keperluan untuk dalam bilik and dalam pukul 11 macam tuhh baru kitaorag sampai hotel kitaorang . 


Dataran putra !

Me and her ! :)

The next day , kitaorang agak serik untuk naik teski , so kitaorang ambil alternative pusing satu Putajaya dengan travel guide yang tidak diiktiraf , haha . Thank you travel guide .


The end !


No comments:

Post a Comment

 

Template by BloggerCandy.com | Header Image by Freepik