Pages

Memory 3 .







Yeah , now im smiling . Im happy . Yeah , i amm :)


Life never give you what you want , but life give you what you need . No ! Wrong ! 
Allah never give you what you want , but Allah give you what you need . Yes ! Right ! 


Sekarang  dah bulan ramadan , bulan yang ditunngu tunggu oleh aku . Ngeee . Aku ingat lagi first aku buka puasa dekat sinie , kakak second aku text 

' How buka tanpa family di sisi ? '


Seriously , at that time . Aku tak rasa apa apa . Aku just rasa , ouhh , family aku jauh ! Haha , sengal kau atie . Yes , i miss my family , yes i miss my mom and dad . Memang tipu laa kalau aku cakap aku tak rindu dengan diaorang . 17 tahun lebih aku duduk bersama mak ayah aku . Diaorang laaa insan yang paling aku sayang atas dunia . Aku just , rasa macam . ' ouhhh , aku berbuka puasa tanpa family . Oh keyyy ...... '



Ngeee :)


Beberapa hari yang lalu , masa aku tengah duduk diamdiam , kawan aku hulur dekat sesuatu . Then aku tengok laaa . Nak tahu apa ? Checklist bulan ramadan . Okay , example solat berjemaah , solat tarwih semua tuhh . Hmm . Interesting . Then aku tengok laa sesuatu . Tang solat terawih  , aku macam ermm mmm emmm . Tibatiba teringat mak aku yang selalu ajak teman aku pergi sembahyang . Teringat mak yang selalu marah aku bawa telekung yang lama pergi masjid , buruk katanya . Yelaa umiii , aye ikut umi jelaa :)

Ngeee :)




Hari ke berapa puasa , aku call mak aku waktu sahur . Mak aku tanya , buat apa ? aku cakap jela goyang kaki buang masa . Then , ahaaa faham jela ibu . mesti laa berleter . Mak aku cakap ' baik pergi ngaji , ada juga baiknya . dapat pahala laa laa laaa ' Sentap pun ada , terasa pun ada , tapi apa yang mak aku cakap ada betulnya . So , keesokan harinya , ahaa yea esok . Aku kan pemalas , haha . Aku buka laaa quran dan aku baca jela . And and and , aku tak tahu kenapa , tapi masa tuhh aku baru terasa betapa nikmatnya baca alquran . Ya Allah , first time aku rasa bersemangat baca alquran . Selama nehh baca nak ikut syarat jea . tapi kali nehh , ya Allah . Indah sungguh katakata muu :') Terima Kasih Ya Allah :')

Ngeeee :)



Then , solat tarawih , Ahaa . Kalau dekat sinie , diaorang buat 11 jea . 8 Tarweh , 3 solat sunat . Kalau nak buat 20 lebih ada , tapi kena pergi masjid . tapitapi masjid jauh sangat , kalau balik pun dah nak pukul 12 dah . Plus dekat situ ramai orang . ramai gilagilaa gua cakap sama luu . Tingkat satu hhingga tingkat 3 full :) Alhamdulilah . Sesungguhnya , masih ramai lagi manusia yang mempratikkan islam :') Tang nehh , aku rindu rumah juga . Selalunya aku buat 8 , sebab kalau buat 20 lebih aku dah pelopop pengsan ! Muahha . Aku selalu usha orang sembahyang and aku mestilah usha mak aku . Okay , somehow aku tabik sebab even dah tua still sampai 20 lebih ? Aku ? Err . I miss you umi . I miss you very much :')


Ngee :)



Aku , aku rindu bazar  lenggong . Aku rindu ayam percik , aku rindu air asam masin kegemaran abang aku , rindu air cendol , kegemaran ayah aku . Rindu ABC , benda yang selalu aku nak masa bulan puasa . Rindu murtabak ayah eijay , yang aku selalu beli . Ahaaa . Rindu suasana . Rindu semuanya . Aku rindu sawah . Aku rindu kawankawan aku . Aku rindu lepak depan sekolah . Aku rindu lepak dekat taman resthouse . Aku rindu makan dekat resthouse . Aku rindu motor . Aku rindu highway . Aku rindu Lenggong :') Ahaa , i miss my hometown .


Ahaa , sibuk pulak melayan perasaan . Kerja aku tak siap lagi . Byee korang . Take care !

Assalamualaikum :)







No comments:

Post a Comment

 

Template by BloggerCandy.com | Header Image by Freepik